Ortodoncija - Visodent dentalna medicina

Ortodoncija

ORTODONTSKI TRETMAN


 

Naši specijalisti ortodonti tijekom kliničkog pregleda vrše točnu procjenu usne šupljine, i to uz korištenje tehnoloških sredstava kao što su ortopantomogram (RTG snimka svih zubiju) i postranična teleradiografija lubanje.

Potom se izrađuje individualni program tretmana prema kliničkoj situaciji pacijenta i ustanovljenoj dijagnozi.

 OSNOVNE VRSTE ORTODONTSKIH APARATIĆA


Mobilni zubni aparatići su ortodontska sredstva koje pacijent može sam staviti i skinuti, i obično predstavljaju prvu fazu ortodontske terapije kod djece, kod koje se koriste kako bi ispravila “loše navike”, proširila nepce ili navodila pokret žvakanja u ispravan položaj.

Fiksni zubni aparatići se sastoje od prstenova ili tubica koje se postavljaju na prve trajne kutnjake, bravica koje se posebnim ljepilom lijepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze kroz središnji utor na bravici. Žičane lukove u utoru bravica mogu držati žičane ili gumene ligature i tada govorimo o konvencionalnim ili “klasičnim” bravicama. Osim na vanjske strane zuba bravice se mogu postaviti i na nevidljivu unutarnju stranu zuba, tj. riječ je o lingvalnim aparatićima.
Fiksne aparatiće (“bravice”) na zube postavljaju isključivo specijalisti ortodonti i pacijenti ih ne mogu sami uklanjati.

U posljednje vrijeme sve se više koriste mobilni i prozirni zubni aparatići, predviđeni pretežito za odrasle pacijente koji žele poboljšati svoj izgled bez korištenja tradicionalnih aparatića.

U metode koje se često koriste ubrajamo i aparate za širenje zubnog luka te vanjsku ortodontsku terapiju. Prva metoda pridonosi brzom širenju inače preuskog nepca, kako bi zubi u ustima imali više mjesta za pravilniji rast. Ortodontski aparat s vanjskim nastavkom aplicira se primjenom metalnog luka koji se postavlja na gornje kutnjake i izvana vuče zube pomičući ih u ispravan položaj.

Po završetku svakog ortodontskog tretmana, često je neophodno koristiti dodatni aparatić kako bi se očuvali postignuti rezultati. U tom slučaju govorimo o fazi “održavanja”, čije trajanje ovisi o pacijentovoj starosti i vrsti nepravilnosti koja je dijagnosticirana. Održavanje je važno jer sprječava “recidiv” zubiju, odnosno nepoželjno pomicanje zuba, koje bi poništilo pozitivne efekte ortodontske terapije.

Ljuskice su alternativa ortodontskoj terapiji s ciljem korekcije nepravilnog položaja prednjih zuba.

MEDIJI O NAMA


Strah od zubara jedan je od najraširenijih problema s kojima se pacijenti susreću. Rješenje je pronađeno upotrebom sedacije plinom dušičnog oksida. Već nakon prvog tretmana pacijenti uviđaju prednosti ovakvog liječenja, koji je znatno ugodniji i manje stresan. Ovakav način sedacije daje odlične rezultate kod pacijenata s dentalnom anksioznošću, koja se na ovaj način može se smanjiti, pa i prevladati

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled