Zubna protetika: proteze krunice i mostovi - Visodent dentalna medicina

Protetika

Protetski zubni nadomjesci dijele se na fiksne i mobilne te kako im sam naziv govori, razlikuju se po svojoj mogućnosti skidanja od strane pacijenta.

Fiksna protetika podrazumijeva zubne mostove, zubne krunice te zubne implantate. Dok se mobilne proteze dijele na potpune i parcijalne.

Kada je riječ o fiksnoj protetici, preporučamo korištenje bezmetalnih keramičkih materijala, prvenstveno staklokeramike koja u potpunosti imitira prirodni zub koji nedostaje.

Zubna protetika

FIKSNA PROTEZA


Fiksna zubna proteza zamjenjuje jedan ili više izgubljenih ili oštećenih zuba, zbog funkcionalnih i/ili estetskih motiva. Fiksna zubna proteza pričvršćena je ili na prethodno pripremljene zdrave zube ili na implantate, a pacijent je ne može sam izvaditi.

Privremena fiksna proteza


Funkcija privremene fiksne proteze napravljene od sintetičkih materijala jest zaštita “potpornja” pripremljenih zubi, dok definitivna proteza ne bude gotova. Potpornji su zubi, koji su “smanjeni” brušenjem.

Definitivna fiksna proteza


Metallfreie Keramikkronen

zubne ljuskice

Fiksna proteza zamjenjuje zubne elemente, a pacijent ju ne može sam ukloniti. Takva fiksna protetika dijeli se na zubne krunice (ako se postavlja na jedan zub ili na preostali korijen jednog zuba), zubne mostove (ako su pričvršćeni na susjedne zube) te proteze na implantatima (ukoliko su pričvršćene na zubne implantate).

U fiksnu protetiku ubrajaju se i ljuskice za zube (keramičke zubne ljuske koje se postavljaju na prednje zube iz estetskih i fukncionalnih razloga).

Posljednjih godina veliku važnost je zaprimila kompjuterski potpomognuta izrada fiksnih proteza uz pomoć CAD/CAM tehnologije.

Osim tradicionalnih metal-keramičkih krunica za zube, ili keramikom obložene metalne strukture, moderna stomatologija razvila je sisteme koji povezuju izvrsne funkcionalne karakteristike uz najbolje estetske kvalitete, kao što su zubne krunice od integralne keramike i cirkon-keramike koja ima znatno poboljšana optička svojstva.

MOBILNA PROTEZA


Pod izrazom “proteza” podrazumijevamo sve proteze čija je svrha zamjena svih zuba čeljusti, ili samo dijela čeljusti, a koje pacijent može sam izvaditi. Potpuna mobilna proteza (sastoji se od sintetičke osnovice, na koju se stavljaju zubni elementi (od keramike ili od sintetičkih materijala). Pacijentu u tom slučaju nedostaju svi zubi i korijeni zubi (potpuna bezzubost), pa se žvačni teret prenosi na zubno meso i čeljusnu kost. Kako bi se povećala čvrstoća potpune proteze, preporučuje se ugradnja implantata na koju je onda moguće pričvrstiti protezu.

Parcijalna mobilna proteza je djelomična proteza koju pacijent može sam izvaditi, a sastoji se od metalne strukture na koju su pričvršćeni zubi koji nedostaju. Takva proteza koristi se kad su zone bez zubi prevelike ili su prebrojne, kako bi bile zamijenjene fiksnom protezom, ili kad preostali zubi nisu dovoljno stabilni da pridržavaju fiksnu protezu. Proteza se stabilizira u ustima pacijenta kvačicama, koje osiguravaju nepomičnost proteze.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled