Zubna higijena i parodontologija - Visodent dentalna medicina

Zubna higijena i parodontologija

Profesionalnu oralnu higijenu preporučujemo obaviti dva puta godišnje, svim pacijentima. Gingivitis i ostali stadiji parodontitisa, koji nastaju zbog nedovoljne higijene usne šupljine, glavni su uzrok gubitka zuba kod odraslih pacijenata.

Zubna higijena

Profesionalna oralna higijena


Za zdravlje usne šupljine neophodna je dobra oralna higijena. Održavanje oralne higijene kod kuće podrazumijeva svakodnevno korištenje četkice za zube i zubnog konca, a u određenim slučajevima i antibakterijske tekućine za ispiranje usta.

Zubna četkica mora biti mekana, a pokreti četkanja trebaju biti kružni i pod laganim pritiskom da se ne oštećuje zubno meso i ne uzrokuje njegovo povlačenje. Pitajte svog zubnog liječnika koja tehnika četkanja je najbolja za pravilno održavanje zubne higijene. Prostore izmedu zuba potrebno je čistiti zubnim koncem, interdentalnim četkicama ili vodenim tušem. Također i vodice za usta pomažu u čišćenju zuba, ali ne treba ih prečesto koristiti da se ne poremeti oralna flora, odnosno da ne uklonimo dobre bakterije iz usta.

Redovna posjeta zubaru radi održavanja oralne higijene korisna je i u ranoj dijagnozi bolesti usne šupljine.

Čišćenje kamenca i pjeskarenje – oralna higijena u stomatološkoj ordinaciji


Čišćenje kamenca je postupak uklanjanja tvrdih i mekih naslaga a površine zuba uz pomoć ultrazvučnih električnih instrumenata ili pomoću ručnih instrumenata.

Pjeskarenje zuba je dodatan postupak uklanjanja zubnog plaka i pigmentacija iz najužih prostora između zuba uz pomoć vode i sitnih čestica praha pod tlakom.

Uz dobre higijenske navike, nužno je povremeno obaviti i profesionalnu oralnu higijenu u stomatološkoj ordinaciji.

Parodontitis


Naziv parodontitis, bolest parodonta, obuhvaća grupu upalnih akutnih ili kroničnih stanja parodontalnih tkiva.

Ne pratimo li gore navedene upute higijene moguće je da će doći do upale parodonta, pa ako je bolest uznapredovala može zahtijevati i terapiju antibiotikom. Ostali faktori koji potpomažu razvoj ove bolesti su pušenje, dijabetes, stres, trudnoća i nasljedni faktori. Upala zubnog mesa se očituje u krvarenju iz prostora uz zubne korijene već pri blagom dodiru. Terapija parodontitisa započinje čišćenjem naslaga sa zuba i iz prostora uz zubne korijene.

Kod  uznapredovalih slučajeva potrebno je dubinski očistiti naslage iz džepova zuba kiretažom. U slučajevima izrazito dubokih džepova s upalama i nemogućnošću kontrole higijene, pacijenta se upućuje na kirurški zahvat reduciranja džepova i zubnog mesa. Klimanje zuba je znak uznapredovalog gubitka kosti i uznapredovale parodontoze.

Saznajte više o simptomima i liječenju gingivitisa i parodontitisa.

Rasklimane zube je potrebno parodontološki liječiti i potom međusobno povezati mostom ili žicom kako bi im se produžio vijek trajanja.

Pacijenti koji boluju od upale parodonta


Profesionalna oralna higijena obavezna je kod pacijenata koji boluju od parodontoze (upale tkiva oko zuba), kao i pacijenata sa zubnim implantatima i fiksnim mostovima, budući da je u takvim slučajevima teže održavati zadovoljavajuću razinu oralne higijene.

Profesionalno čišćenje zubi traje od 30 do 60 minuta i uključuje higijenske procedure kao što su ultrazvučno uklanjanje kamenca na vidljivim površinama zuba, poliranje površine zuba, te kiretažu površine korijena (bez ili uz pomoć kirurškog zahvata).

Gummy smile


Gummy smile, odnosno previše vidljivo zubno meso prilikom smijanja, može se urediti gingivoplastikom, odnosno jednostavnim zahvatom skidanja dijela zubnog mesa oko zuba. Zahvati na zubnom mesu potrebni su nam za dobru pripremu crvene estetike oko budućih kruna, odnosno za postizanje harmonije crvene i bijele estetike.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled