Članci

Pobijedite strah od zubarske stolice

VISODENT strah od zubarske stolice

Kako vam vaš stomatolog može spasiti život

Posjeti zubaru za mnoge su prava noćna mora, a najčešće se odlazi kad ozbiljno “zagusti” i bol postaje neizdržljivija od onog neugodnog osjećaja dentalnih instrumenata u vlastitim ustima. Ipak, nakon posljednjeg američkog istraživanja koje tvrdi kako cjelokupno tjelesno zdravlje počinje baš u ustima i može utjecati na razvoj drugih tjelesnih bolesti, mnogi bismo (i trebali) promijeniti mišljenje o zubarskom stolcu. Stoga prevladajte strah od zubarske stolice!

Infekcija ne ostaje u zubima

Svaki put kad imate infekciju u ustima, ona ne ostaje samo ondje. Može putovati krvotokom te utjecati na organe i imunološki sustav – upozorava za Women’s Health parodontologinja Sally Cram, glasnogovornica Američke dentalne udruge (ADA). Upravo zato, slažu se stručnjaci, dvaput godišnje treba otići kod zubara i kontrolirati zdravlje zubi te popraviti ako se što ima baš kako bismo mogli na vrijeme uočiti te suptilne znakove upozorenja u ustima i reagirati na vrijeme.

S ovim nalazima znanstvenika slaže se i stomatolog Nikola Petričević: Od malih nogu su nas učili kod kuće i u školi da je higijena pola zdravlja, a to se najbolje ogleda u ustima. S obzirom na to da je karijes glavni uzročnik kvara i gubitka zubi, a znamo da je njegov nastanak povezan isključivo s uklanjanjem zubnih naslaga, možemo zaključiti da se veliki dio oralnog zdravlja može sačuvati korištenjem četkice.

Važno je pravovremeno popraviti pokvareni zub, inače bakterije kroz njegovu sredinu, gdje se nalazilo zubno tkivo, putuju do vrha korijena i izlaze direktno u duboki dio našeg tijela. Iz tog područja mogu se širiti u okolna područja, ali i u udaljene dijelove našeg tijela

ADA je jedna od najstarijih i najznačajnijih stomatoloških organizacija, koja daje naputke za praksu i stipendira niz istraživanja s ciljem napretka struke. S punim povjerenjem oslanjam se na zaključke ADA-e o širenju bakterija putem nesaniranih zubi i krvotoka u druge organe. Ali sam također mišljenja da ne treba pretjerivati u medijskim istupima i prestrašiti pacijente jer takve situacije koje mogu ugroziti život pacijenta nisu svakodnevne.

Važno je biti svjestan činjenice kako jednominutno pranje četkicom nije dovoljno za zdravlje zubi, a usta nisu samo zubi već i zubno meso, jezik, slina te zadah, a sve to prate i povremene tegobe poput krvarenja, mrlja na zubima. Iako su u većini slučajeva lako rješive, ponekad mogu postati i ozbiljne. Zato je potrebno pravilno održavati higijenu zuba kako bismo spriječili neželjene posljedice, ali i povremeno posjetiti svog zubara.

Ne zanemarujte upalu zubnog mesa

Istraživanja  povezuju parodontne bolesti s Alzheimerovom bolešću, bolestima bubrega, probavnog sustava i drugima.

Bolesti desni povezane su s nizom bolesti, čije rano prepoznavanje i liječenje može sačuvati zdravlje pacijenta i spriječiti napredak bolesti. Novija istraživanja pokazala su da su pacijenti koji boluju od nekog oblika parodontne bolesti, odnosno imaju upalu zubnog mesa, izloženi većem riziku od oboljenja srca i krvožilnog sustava, infekcijama dišnog sustava, komplikacijama u trudnoći, reumatoidnom artritisu, dijabetesu, osteoporozi pa čak i povećanom riziku od tumorskih oboljenja. Znanstvena istraživanja dokazala su povezanost i s Alzheimerovom bolešću te bolestima probavnog sustava, bubrega i prostate.

Pokazalo se da su uzročnici parodontnih oboljenja u ustima povezani s uzročnicima upale navedenih bolesti te da mogu uzrokovati i potaknuti njihov napredak. S druge strane, možemo govoriti i o utjecaju navedenih općih bolesti na oboljenje tkiva oko zuba, potvrđujući time međusobnu povezanost cijelog organizma.

Danas je vrlo popularno spomenuti stres kao uzrok gotovo svih medicinskih dijagnoza, pa tako i zubnih problema. Činjenica je da stres podiže razinu adrenalina koji ubrzava rad srca, disanja i krvnog tlaka. Na temelju ovih podataka smatram da on može pridonijeti ozbiljnosti problema, no nisam sklon tvrdnjama da sam po sebi može pokrenuti probleme sa zubima.

Bijeli i zdravi

Pravilna higijena zubi je jednostavna, zašto onda to ne radimo kako treba?

• Najnovije spoznaje pokazale su da četkicu treba držati pod kutom od 45 stupnjeva, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom prati zub po zub.

• Pri izboru četkice trebamo obratiti pažnju na to da su vlakna što mekša, a glava četkice dovoljno mala da uspijemo “dohvatiti” umnjake. Barem jednom dnevno zube moramo temeljito oprati.

• Potreban je zubni konac i interdentalna četkica. Takvu četkicu dovoljno je jednom provući između zubi. Višestruko provlačenje treba izbjegavati da ne dođe do oštećivanja zubi i zubnog mesa.

• Pri izboru zubne paste treba mogućnost da ponovno kalcificira oštećenu površinu zuba i da sadrži fluor koji jača caklinu.

• Svaka pasta se može pjeniti i time uklanja nečistoće, ali pri tome zaboravljamo na količinu konzervansa i aditiva koje bi bilo dobro izbjeći.

I jezik je važan

Najčešće promjene koje zahvaćaju jezik je osjećaj pečenja i suhoće usta, hrana nema okusa, a sluznica je ljepljiva i suha. Ove promjene posljedica su virusa, bakterija ili gljivica, ali i alergijske reakcije ili imunoloških poremećaja. Normalni jezik izgleda pomalo “dlakavo”. Ako je jezik bjelkast, to može upućivati na upalu ili suhoću usta.

Veličina i izgled desni

Zdrave desni su blijedoružičaste boje, a u njih su udobno smješteni svi zubi. Ako izgledaju kao da su se smanjile, može biti da je došlo do upale. Bolesti desni su prvi uzrok smanjenja zubnog mesa, što korijene zubiju čini ranjivima i izloženima propadanju, upozoravaju stručnjaci.