Sedacija kao pomoć u radu stomatologa s djecom - Visodent dentalna medicina

Sedacija kao pomoć u radu stomatologa s djecom

trudnoca.hr - 24.05.2016.

Što je sedacija rajskim plinom?


Sedacija rajskim plinom, odnosno dušičnim oksidom, izbor je za pacijente s dentalnom fobijom odnosno strahom i nelagodom kod popravaka zuba, bez obzira radi li se o odrasloj osobi ili o djetetu.

Svjesna sedacija rajskim plinom

Pacijent tijekom postupka udiše bezopasni plin koji već nakon nekoliko minuta rezultira osjećajem opuštenosti, smanjenim stresom te tjeskobom i boli.

Dijete i prvi posjet stomatologu


Poznata je stvar da se djeca boje zubara i popravaka zuba. Posljedica toga je rana pojava karijesa i trajni gubitak zuba već u ranoj mladosti. Dostupni podaci govore da je Hrvatska, uz Rumunjsku i Bugarsku, zemlja čiji je KEP indeks, tj. zbroj zubi s karijesom, izvađenih zubi i onih s plombom, najveći. KEP indeks u Hrvatskoj je 4,18, a u Danskoj, primjerice, 0,8.

Osim oralne higijene, s kojom treba početi već s rastom prvih mliječnih zubi, djecu je potrebno postepeno upoznavati sa stomatologom i prije stvarne potrebe za popravkom zubi. Kada nastupi karijes u djeteta, prvi posjet stomatologu može biti posebno težak kako za dijete, tako i za stomatologa i roditelje.

Dječja stomatologija

Rad s nemirnim djetetom posebno je iscrpljujući za liječnika i traži njegovo dodatno vrijeme. Upravo je svjesna sedacija rješenje za takvu djecu, jer je dijete relaksirano i spremno na suradnju. Na taj način skraćuje se broj posjeta potreban za prilagodbu djeteta, a što štedi vrijeme stomatologu i roditeljima, a dijete nema neugodna iskustva vezana za svoj prvi posjet stomatologu.

Više o upotrebi rajskog plina u stomatologiji s malom djecom pročitajte na trudnoca.hr

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled