Savjeti za pacijente

Štitnici za zube

Kako zaštititi zube od ozljeda pri bavljenju sportom?

Sportaši trebaju biti informirani o mogućnosti sprječavanja i ublažavanja ozljeda zubi i lica te očuvanju njihova zdravlja. U skladu s ciljem prevencije ozljeda preporučuje se izrada štitnika za zube, čime se smanjuje broj i ozbiljnost ozljeda.

Što su štitnici za zube?

Štitnik je vrsta udlage, plastičnog luka, koji se nosi između gornjih i donjih zuba. Najčešće je gumast i zadebljan, ali može biti izrađen i od tanke i prozirne folije, čime je njegovo nošenje znatno udobnije i estetski prihvatljivije. Važno je da se kod izrazito jakih udaraca u bradu sile raspodjeljuju preko štitnika, sprječavajući prijenos sile samo preko čeljusnih zglobova, a time i znatno smanjuju mogućnost potresa mozga.

Vrste štitnika za zube

Razlikujemo gotove štitnike, čiji je nedostatak loša prilagodba i pomičnost u ustima, čime sile nisu pravilno raspodijeljene u ustima, a štitnik može i ispasti iz usta. Puno kvalitetnije je izraditi individualno napravljen štitnik koji se ne pomiče u ustima, te time bolje raspodjeljuju silu pri udarcu i bolje štite zube.

Kome se preporučuju štitnici za zube?

Štitnik se preporučuje svim sportašima u borilačkim sportovima, gdje je rizik od ozljeda najveći. Svijest o njihovoj primjeni raste i u ostalim sportovima, gdje je broj ozljeda prepolovljen u zadnjih deset godina.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled