Svjesna sedacija – rješenje za pacijente koji imaju strah od zubara


Tehnika sedacije pacijenata je u upotrebi dugi niz godina u Americi i mnogim europskim zemljama. Plin dušičnog oksida, poznat i pod nazivom “rajski plin“, je najčešći izbor za sedaciju pacijenata s blagom do umjerenom anksioznošću, odnosno strahom od stomatoloških zahvata. Djelovanje plina osjeća se već nakon nekoliko minuta, a njegov učinak nestaje nedugo nakon prestanka udisanja, i to bez nuspojava, što ovu metodu čini pouzdanom za primjenu u svakodnevnoj praksi.

Straši li Vas pomisao na posjetu stomatološkoj ordinaciji?

Kontrolirano doziranje plina dušičnog oksida inhalacijskim putem, u kombinaciji s kisikom, dovodi do osjećaja opuštenosti, smanjuje stres, percepciju boli i tjeskobu, istovremeno pojačavajući podložnost pacijenta. Na taj način olakšana je suradnja s liječnikom, dok vitalni refleksi ostaju nepromijenjeni.

Navedene učinke potrebno je objasniti pacijentu prilikom prvog pregleda, kao i isplanirati tijek potrebnih zahvata. Već nakon prvog tretmana pacijenti uviđaju prednosti ovakvog liječenja, koji je znatno ugodniji i manje stresan.

Izaziva li vam postupak uzimanja otiska zuba refleks povraćanja?

Dodatna prednost korištenja “rajskog plina” je da u potpunosti otklanja “gag refleks”, odnosno nagon za povraćanjem, koji se često javlja prilikom uzimanja otiska zuba, što često čini problem kod određene skupine pacijenata.

Želite li obaviti dugotrajan zahvat na zubu, a da vam to ujedno ostane u sjećanju kao pozitivno iskustvo?

Ovaj pristup posebno je važan kod dugotrajnih zahvata koji traju i do 4 sata, jer pacijent gubi osjećaj za vrijeme. Tretman se pacijentu čini znatno kraćim, a samim time i manje neugodnim iskustvom. U suradnji s cijelim timom ordinacije dentalna anksioznost može se smanjiti, pa i u potpunosti prevladati, a ujedno se izgrađuje i povjerenje između pacijenta i stomatologa.

Ima li udisanje navedenog plina popratno loše djelovanje?

Važno je naglasiti da sedacija ne uzrokuje nikakve nuspojave, jer se plin ne uključuje u metaboličke procese u organizmu. Sav plin koji se udahne preko pluća se i izdahne. Jedina prepreka za korištenje tretmana su opće zdravstvene kontraindikacije, ukoliko je riječ o pacijentima koji pate od težih općih bolesti, nepokretni su ili pate od klaustrofobije.

Utječe li starosna dob pacijenta na ograničenja prilikom ovakve primjene dušičnog oksidula?

Sedacija je namijenjena odraslima i djeci. Prema podacima Američke Akademije dentalne medicine samo u Americi ima oko 40 milijuna osoba koje zbog straha izbjegavaju odlazak stomatologu. Dentalna fobija je kod nekih osoba toliko izražena da pod svaku cijenu nastoje izbjeći posjet stomatologu. Čak i jednostavni stomatološki postupci, poput uzimanja otisaka zuba ili čišćenja kamenca predstavljaju problem za takve pacijente.

Najveća prednost sedacije je što omogućava stomatologu i pacijentu rad u miru, bez gubitka vremena i stresnih situacija.

Kako sedacija pomaže prilikom liječenja zuba kod djece?

Poznato je kako su djeca populacija koja se najviše boji postupka popravljanja zuba, a posljedica toga je i nedostatak suradnje s liječnikom. Stomatolog se suočava s neugodnošću pri radu i dugotrajnošću postupka liječenja. Kod djece koja imaju strah od stomatologa javlja se potreba za velikim zahvatima zbog uznapredovalog karijesa, budući da u zubarski stolac najčešće po prvi put sjednu zbog jake zubobolje i otekline. Sedacija rješava taj problem na način da je dijete relaksirano i spremno na suradnju, što štedi vrijeme i olakšava rad liječniku i ostalom osoblju.

Koje su prednosti sedacije dušičnim oksidom u kirurgiji i implantologiji?

Dugotrajno otvaranje usta kod zahtjevnih zahvata oralne kirurgije dodatan su problem. Zbog osjećaja bržeg protoka vremena sedacija omogućuje pacijentu da lakše podnese takve zahvate. Stres kod pacijenta se znatno smanjuje što poboljšava suradnju osobito u najbitnijim trenucima ugradnje zubnih implantata. Navedeni zahvati se obavljaju mirno i u suradnji s liječnikom, a sve s ciljem što ugodnijeg i kvalitetnije obavljenog posla.

Koji aparat je pouzdan za kvalitetno provođenje sedacije kod pacijenata, posebno kod djece?

Master Flux PLUS aparat za sedaciju podrazumijeva udisanje plina preko maske koja se postavlja na nos. Uređaj ima automatsku kontrolu protoka i kontrolu miješanja dvaju plinova, dušičnog oksida i kisika, kako bi se postigla idealna koncentracija plina za sedaciju pacijenta.

Želite li saznati još više o svjesnoj sedaciji “rajskim plinom”? Pročitajte što o ovoj najnovijoj metodi u stomatološkoj ordinaciji Visodent u Zagrebu pišu mediji.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled