Zubne krunice - Visodent dentalna medicina

Zubne krunice

Što su zubne krunice


Zubne krunice su fiksni zubni nadomjesci kojima se rekonstruira izgled i funkcija oštećene zubne krune. Izrađuju se iz keramike da bi estetski bili što sličniji bijeloj caklini prirodnog zuba. Danas se sve više koriste bezmetalni materijali, čija optička svojstva u potpunosti imitiraju strukturu zuba i estetski su najbolje rješenje za prednje zube.

Zubne krunice

Kome su namijenjene zubne krunice


Krunice su namijenjene svim dobnim skupinama. Kod djece se izrađuju privremene od plastike, koje se zamjenjuju trajnim materijalima kada dijete završi rast i razvoj. Zubne krunice koriste se u onim slučajevima kada je potrebno nadomjestiti oštećenu prirodnu zubnu krunu na zdravom korijenu. Također, zubne krunice se postavljaju i kada se implantatom nadomješta zub koji nedostaje.

Metal-keramička krunica prije i poslije

Vrste i cijene zubnih krunica


Postoji nekoliko vrsta materijala za izradu zubnih krunica, odnosno mogu se izrađivati od metala i keramike. Metali se danas sve manje koriste u izradi prednjih zuba, poput zlata ili sivih slitina, jer se estetika puno bolje može postići bezmetalnim krunicama. Od estetskih materijala sve više se koriste cirkon i različite vrste estetske keramike. Cijene zubnih krunica variraju ovisno o materijalima koji se koriste za izradu.

Bezmetalne zubne krunice

Trajnost zubnih krunica


Trajanje krunica ovisi najčešće o trajanju samih zuba ili implantata na koje se ona cementira, jer trajnost metala i keramike je dugotrajna. Također je bitno naglasiti i važnost higijene i održavanja protetskih radova u ustima te redovite kontrole svakih nekoliko mjeseci.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled