Članci

Oralna i higijena usne šupljine

Četkica za zube – dobra oralna higijena

Većina ljudi upotrebljava ručnu četkicu za pranje zubi i smatra kako je zube dovoljno oprati tri puta na dan po pet minuta, kako su nas i roditelji učili od malih nogu. No pritom zaboravljaju da je za ispravno i temeljito pranje zuba nužno naučiti i ispravnu tehniku četkanja.

Četkicu treba držati pod kutom od 45 stupnjeva, pola na zubnome mesu, pola na zubu, i laganim kružnim pokretima prati zub po zub. Vlakna četkice trebaju biti što mekša, a pritisak na zube minimalan.

S druge strane, pokazalo se da je jak pritisak na zubno meso štetan te je jedan od uzročnika njegova povlačenja i otkrivanja zubnih vratova, što može dovesti do klimanja zuba, pa čak i njegova gubitka, a popravak nastale štete zahtijeva rad specijalista i veći broj dolazaka u ordinaciju.

Zubne četkice moraju se dobro isprati nakon svakog pranja zubiju, jer se na njima nakupljaju bakterije i hrana. Stoga stručnjaci preporučuju njihovo redovito mijenjanje – svakih nekoliko mjeseci.

Čišćenje prostora između zubiju

Prostore između zubi potrebno je čistiti interdentalnom četkicom, koja je odlična za uklanjanje ostataka hrane, odnosno plaka. Treba paziti da se ona previše puta ne uvlači među zube, jer se znatno oštećuje osjetljivo zubno meso i dovodi do njegovog povlačenja.

Ako je nemoguće zbog uskih prostora ugurati četkicu, valja uzesti zubni konac, koji treba “provući” uz jednu i drugu stijenku zuba. Nedostatak konca je što se ipak ne može potpuno ukloniti hrana, a ozljede u vidu krvarenja su česte. Vodeni tuš je također dobra opcija kod jako uskih prostora između zubi, a dodatna prednost je minimalna mogućnost oštećenja zubnog mesa.

Zubna pasta

Male tajne za zdravije zube skrivaju se i u sastavu paste. Zubna pasta svakom primjenom ponovno kalcificira oštećenu površinu zuba, a fluor je taj koji je koristan jer ojačava caklinu. Sukladno Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje, koncentracija fluorida u pasti za odrasle smije iznositi od 0.1 do 0.15 posto.

Sve paste sadrže toliko fluora da ne ugrožava zdravlje. Svaka pasta ima mogućnost da se zapjeni i tako uklanja nečistoće, ali pritom zaboravljamo na količinu konzervansa i aditiva koje bi bilo dobro izbjeći. Da ne dosade uvijek iste paste i isti okusi, preporučujem promjenu svakih nekoliko mjeseci jer tako i briga o zdravlju zuba postaje zanimljiv dio dana, a ne samo dosadna rutina

Prije 20-ak godina, pojavila se snažna kampanja za promjenu tamnih plombi, kao mogućih izvora trovanja živom. Istina je da se u prvim danima nakon izrade takve plombe opušta nešto više žive, ali i dalje je ta količina zanemariva u odnosu na moguće štetne posljedice. Mislim da je tamne plombe nepotrebno mijenjati ako besprijekorno funkcioniraju, osim ako netko to ne poželi iz estetskih razloga.

Mit o zubima bijelim poput vapna je iluzoran i rezultat je raznih prodajnih kampanja. Rezultati agresivnih metoda su kratkotrajni i tako izbijeljeni zub ubrzo vraća i prirodnu tamniju nijansu. Naravno da svaka nijansa zuba s prirodnim pigmentom ne reagira jednako na izbjeljivanje. Ako još imate crne plombe, neka vas to ne zabrinjava.

Redoviti posjeti stomatologu

Preporučujem kontrolni pregled svakih šest mjeseci, a pacijentima s problemima zubnog mesa i općim sistemskim bolestima preporučujem dvostruko češće posjete zubnom liječniku. Razlog su najnovija istraživanja i preporuke Američke dentalne organizacije, koja smatra da se uz čišćenje tvrdih (kamenac) i mekih (hrana, odnosno plak) zubnih naslaga profesionalnim čišćenjem također uklanja velik dio loših bakterija iz područja oko zuba, a time daje predah organizmu. Profesionalna oralna higijena je obvezna i kod pacijenata s zubnim implantatima i fiksnim protetskim radovima radi redovitog profesionalnog čišćenja prostora oko zuba koje pacijenti vrlo teško sami mogu održavati. Profesionalno čišćenje zuba traje 30-60 minuta, a koriste se ručni i strojni ultrasonični instrumenti za uklanjanje kamenca i drugih naslaga.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled


Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.