Savjeti za pacijente

Što su zubne ljuskice?

Prekrasan bijeli osmijeh, veliki i pravilni zubi bez razmaka, hollywoodski osmijeh… sve se to krije iza vrhunca estetske stomatologije – ljuskica za zube.

Zubne ljuskice su tanke estetske navlake za zube koje se postavljaju na prednju stranu prirodnih i zdravih zuba. Najčešće na prednjim gornjim zubima, u svrhu ispravljanja nepravilnosti zuba poput:

  • razmak između zubi
  • ispravljanje krivog položaja zuba
  • posvjetljivanje tamne boje zuba
  • sanacije manjih oštećenja (otkrhnuti ili potrošeni zubi)

Ljuskice spadaju u minimalno invazivne i potpuno bezbolne, ali vrlo zahtjevne estetske stomatološke zahvate jer zahtijevaju vrhunski i timski rad specijalista stomatološke protetike, zubnog tehničara i vas kao pacijenta koji sudjeluje u kreiranju vlastitog osmijeha.

Postoje dvije vrste ljuskica za zube i osnovna je razlika u pripremi, odnosno u brušenju zdravog zuba kako bi se pripremio za ugradnju i postavljanje ljuskica. Najčešće su potrebne samo dvije posjete stomatologu, jedna za brušenje i otisak i druga za cementiranje.

Keramičke zubne ljuskice (veneers)

Ovakve ljuskice predstavljaju vrlo tanke keramičke nadomjeske koji se postavljaju na prethodno pripremljeni zub na temelju zubnog otiska. Na zubu se prvo uklanja minimalni volumen tvrdog zubnog tkiva (otprilike 0,5 mm debljine cakline) što je puno manje nego kod brušenja za zubne krunice. Nakon što zubni tehničar izradi ljuskice te pacijent odradi probu te usuglasi svoje želje sa stomatologom izrađuju se finalne navlake koje se postavljaju na taj pripremljeni zub.

ljuskice-za-zube-veneers

Važno je napomenuti da u danima od brušenja do finalnog postavljanja zubne ljuskice pacijent nosi takozvane privremene ljuskice koje mu omogućavaju normalan svakodnevni život i prehranu.

Direktne kompozitne (non-prep) ljuskice

U pojedinim slučajevima ljuskice za zube mogu se raditi i bez brušenja cakline odnosno direktno na prirodnim zubima. To su tzv. non-prep (direktne kompozitne) ljuskice. Ova vrsta ljuskica se koristi kada su potrebna mala povećanja volumena zubi i osmijeha ili sitne korekcije položaja i boje zubi.

Za izradu kompozitnih ljuskica koriste se vrhunski estetski materijali koji u potpunosti imitiraju izgled prirodnih zuba.

Jesu li zubne ljuskice trajno rješenje?

Za postavljanje ovakvih zubnih navlaka koriste se posebni adhezivni cementi, stomatolog s potrebnim specijalističkim znanjima te vrijeme za kvalitetnu pripremu plohe zuba. Sve to pruža vam poliklinika Visodent i samo na taj način zubne ljuskice postaju dugotrajno i kvalitetno rješenje za estetsko poboljšanje osmijeha.

Naši pacijenti se vrlo brzo nakon postavljanja zubnih ljuskica vraćaju svom svakodnevnom životu i uobičajenim prehrambenim navikama, uz redovnu oralnu higijenu i bez ikakvog straha od ispadanja ili loma ljuskica.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled