Savjeti za pacijente

Bruksizam ili noćno škrgutanje zubima

Bruksizam je pretjerano nesvjesno stiskanje i škripanje zubima, najčešće noću za vrijeme sna.

Uzroci bruksizma

Uzroci su višestruki te ga najčešće pripisuju stresu, emocionalnoj napetosti i strahu. Dugotrajno prekomjerno škripanje zubima dovodi do abrazije zubi pa čak i lomova stijeni cakline i zubobolje, pucanja i ispadanja ispuna, gubitka kosti i posljedične mobilnosti zuba uslijed jakih sila te glavobolje kao rezultat napetosti i grča žvačnih mišića.

Bruskizam

Liječenje bruksizma

Kod pacijenata koji imaju sve navedene značajke vrlo je važno dobro isplanirati tijek protetske ili implanto-protetske rehabilitacije zbog značajno većeg rizika od nastanka komplikacija, u odnosu na osobe bez bruksizma. Kod bruksista prvenstveno moramo smanjiti snagu žvačnih sila. Terapija uključuje smanjivanje razine stresa, vježbe relaksacije, psihološka pomoć i podizanje svijesti o problemu, nošenje protektive udlage (splinta) koji mora biti krut, a preporuča se i injiciranje manjeg broja jedinica botoksa u žvačne mišiće te farmakoterapija (blaga sedacija) prije spavanja.

Tvrda udlaga koji izradi stomatolog ima za cilj razdvojiti gornje i donje zube i spriječiti negativno djelovanje jakih sila na pojedine zube. Sile se preraspodjeljuju na sve zube jednoliko, a povišen zagriz utječe na smanjenje iznosa sila.

Preporuke za pacijente koji boluju od bruksizma

Osobe koje pate od bruksizma moraju biti svjesne da će navedene terapije zajedno pomoći u smanjivanju njihovog problema, ali da je on najčešće dugotrajan i da zahtjeva periodično ponavljanje terapije. Tako je potrebno i udlagu zamijeniti nakon nekog vremena, jer se njenim habanjem mijenja odnos prijenosa sila između zubi i time gubi njena namjena.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled