Članci

Od oralne higijene do zubnih implantata – hijaluron u stomatologiji

hijaluronska kiselina u stomatologiji

Hijaluron

Prvo na što se pomisli kada se spomene hijaluron su estetika i pomlađivanje lica. No, on je puno više od toga i njegove prednosti sve više dolaze do izražaja kod različitih medicinskih tretmana. Hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina, prirodni je sastojak našeg tijela, pa tako i kože i sluznice usne šupljine. Njegova specifična kemijska struktura omogućuje vezivanje velikih količina vode na površinu, pa svojom prisutnošću u sluznici i koži ujedno hidratizira tkiva i stvara mrežastu strukturu koja sprečava prodor štetnih tvari i mikroorganizama održavajući tkivo vitalnim i otpornim na vanjske utjecaje.

Navedene odlike hijalurona, kao i biokompatibilnost, terapijska učinkovitost i sigurnost primjene potaknule su njegovu širu primjenu.

Ljepši osmijeh

Dentalna medicina prepoznala je i potrebu pacijenata za pomlađivanjem i uljepšavanjem osmijeha. Poput lica, i usnice gube hijaluron, kolagen i masno tkivo, a njihov se izostanak povezuje s procesom starenja kože. Smanjenje volumena, gravitacija i velika aktivnost mišića usnica dovode do opuštanja kože i stvaranja bora.

U prošlosti se velik broj estetskih pomlađivanja radio kirurški, no danas znamo da u većini slučajeva vraćanje volumena koži i usnama daje puno bolje rezultate. Pojava prvog dermalnog filera, Restylane hijalurona, prije deset godina izazvala je pravu revoluciju. Proizvedenu obliku prozirnog gela, ubrizgava se u kožu u malim dozama kako bi se povećao volumen lica, poboljšao izgled kože i pomladile njene strukture.

Osim povećanja volumena, definiranja rubova i podizanja kutova usnica, materijal se može koristiti i za popunjavanje obraza, bora i definiranja linija lica. Tretman filerom je prilagodljiv osobnim potrebama, rezultati su trenutačni, a primjena ne utječe na mimiku i izraze lica – tumači dr. Petričević.

“Slikamo” po licu

Desetljeće primjene filera pokazalo je da je zahvat izrazito neinvazivan. Moguće infekcije zbog unosa bakterije pod kožu i alergije na materijal izrazito su rijetke, no ponekad su mogući crvenilo i podljevi. Rezultati tretmana su odmah vidljivi i dugotrajni, gel se postupno razgrađuje tijekom šest do 12 mjeseci, ali rezultat nekoliko uzastopnih tretmana vidljiv je i nakon 18 mjeseci.

Osobno smatram da je prednost što se materijal nakon duljeg vremena potpuno razgradi, jer pacijent ima priliku odlučiti želi li ponoviti tretman ili bi želio neku novu promjenu. Višegodišnji rad s hijaluronom uvjerio me u brz oporavak oštećenog tkiva, kao i poboljšanje estetike usana i lica pacijenata – kaže dr. Petričević

Tupi vrh štiti tkivo

Zanimljiva je i tehnika rada s hijaluronom, odnosno način na koji se materijal unosi pod kožu i sluznicu. U početku je zlatni standard bilo korištenje igle, što je značilo potrebu za većim brojem uboda te povećanje mogućnosti za pojavu oteklina i modrica. U posljednje vrijeme sve se više koristi kanila za unošenje veće količine materijala u područje oko usta. Tupi vrh štiti tkivo i krvnu žilu od ozljede, čime izrazito smanjuje vjerojatnost za pojavu oteklina i podljeva.