ORALNA KIRURGIJA

Oralna kirurgija se bavi liječenjem ozljeda ili problema vezanih za zube, parodont (meka i tvrda tkiva koja okružuju zube) te okolnu kost.

Oralna kirurgija obuhvaća slijedeće zahvate:

  • vađenje neizraslih ili djelomično izraslih zuba
  • vađenje neizraslih umnjaka
  • vađenje zubnih korjenova
  • zahvati apikotomije (uklanjanje granuloma)
  • uklanjanje korijenskih i folikularnih zubnih cista
  • predprotetska kirurgija (podizanje sinusa prije postavljanja implantata)
  • ugradnja zubnih implantata

 

VAŽNO JE NAGLASITI kako je izvađeni zub potrebno što prije nadoknaditi zubnim implantatom ili dentalnim mostom, jer se susjedni zubi počinju pomicati u prazni prostor, kao i zub u nasuprotnoj čeljusti, a što dugoročno ima za posljedicu poremećaj položaja zuba, neadekvatan prijenos žvačnih sila, loš zagriz i na kraju oštečenje ostalih struktura žvačnog sustava (kosti, ligamenata, mišića i zglobova).

 

Izvađeni zub potrebno je što prije nadoknaditi implantatom

 

PREDPROTETSKA KIRURGIJA (podizanje sinusa i nadoknada volumena kosti)

Podizanje sinusa ili sinus lift je postupak kojim povećavamo volumen kosti potreban za smještaj gornjih stražnjih implantata za zube. Zahvat podizanja sinusa, augmentacije kosti i ugradnje implantata izvode se u lokalnoj anesteziji. Vrlo je bitno da se pacijent pridržava uputa doktora nakon kirurškog zahvata, odnosno da redovito uzima propisane antibiotike, održava higijenu zuba, ispire usta dezinfekcijskom otopinom klorheksidina te da hladi operirano područje prvih nekoliko sati.

Augmentacija kosti je postupak kojim se povećava volumen kosti u visinu ili širinu kao priprema za ugradnju implantata ili kao priprema za estetski bolji izgled zubnog mesa oko budućeg protetskog rada. Kao izbor materijala kojim se radi augmentacija treba istaknuti umjetnu kost i razgradive membrane koji su u potpunosti biokompatibilni te srastu na površinu naše kosti. Navedeni postupak danas se najčešće radi tijekom postavljanja implantata, čime se u jednoj posjeti pacijentu obavi cijeli kirurški postupak.

U slučajevima velikog gubitka kosti potrebno je prvo rekonstruirati volumen blokovima kosti (bone block) najčešće uzetih sa brade ili stražnjeg dijela donje čeljusti. Tijekom nekoliko mjeseci kost će se pregraditi. U drugoj fazi može se ugraditi implantat u idealan položaj, čime se postiže idealna crvena estetika i idealan položaj buduće krune zuba.

 

Za postizanje što bolje estetike krune potrebno je cjelokupni rad unaprijed isplanirati već u fazi postavljanja implantata

 

Kako bi s maksimalnom stručnošću pristupio osjetljivim i kompleksnim zahvatima, stomatolog se mora dodatno pripremati za specifične zahvate kontinuiranom edukacijom i višegodišnjom specijalizacijom.

 

Kirurški zahvati se mogu obaviti uz korištenje svjesne sedacije uz pomoć specijalista anesteziologa.

Za točnu dijagnozu često su nam potrebne rentgen snimci, a koje je moguće napraviti u prostorima naše poliklinike, korištenjem najnovijih digitalnih instrumenata koji smanjuju izloženost pacijenta X-zrakama.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled