Zubni implantat

Zubni implantat se pozicionira u čeljust kako bi zamijenio zubni korijen i služi kao baza za pojedinačne krune, djelomične mostove ili kompletne proteze. Zubni implantat izgleda i funkcionira kao prirodni zub i može spriječiti gubitak mase čeljusne kosti te zaštititi susjedne zube. No, to nisu jedine prednosti implantata…

implantati most prije poslije

Tijek ugradnje implantata

Ugradnja i postavljanje zubnih implantata odvija se u 6 faza: od pregleda i konzultacija s ekspertom za implantologiju i specijalistom za zubnu protetiku do postavljanja konačne zubne proteze na ugrađeni zubni implantat.

pregled pacijent implantat

Plan tretmana – naš tim stručnjaka obavlja detaljan pregled i konzultacije nakon kojeg se izrađuje plan tretmana koji će vam jamčiti optimalno rješenje uz najbolje rezultate.
Ugradnja zubnog implantata – naši eksperti implantologije ugrađuju zubni implantat.
Zacjeljivanje – uz nadgledanje našeg tima, tijekom idućih nekoliko tjedana kost oko implantata srasta s površinom implantata.
Privremena proteza – ako se implantat nalazi na vidljivom dijelu čeljusti, pacijentu se postavlja privremena proteza, dok gingiva i mjesto ugradnje implantata u potpunosti ne zarastu.
Postavljanje abatmenta – kada je tkivo zaraslo, stomatolog – specijalist protetika postavlja “nadogradnju” odnosno potporanj koji povezuje implantat sa zubnim nadomjestkom. Uzima se otisak  za izradu definitivne proteze/krunice.
Definitivna krunica – uklanja se privremeni rad i čvrsto fiksira definitivni rad na ugrađene implantate.

Zubni implantati se koriste kako bi zamijenili

  • jedinica implantat cirkon krunica prije poslijeSamo jedan zub: u ovim slučajevima izbjegava se brušenje zdravih susjednih zuba koji bi služili kao potporanj za klasični zubni most
  • Više susjednih zuba: kada je potrebno izraditi parcijalnu fiksnu protezu (most na implantatima). To je čest slučaj kada nije moguće napraviti klasičan zubni most zbog prevelike udaljenosti zuba koji služe kao potporanj
  • Sve zube jedne čeljusti: u slučajevima izrade kompletnog fiksnog mosta za jednu čeljust potrebno je ugraditi 6 do 8 zubnih implantata. U slučaju izrade pokrovne proteze može se koristiti i do 4 implantata na koje se ona zakači.

Prednosti implantologije

  • zubni implantati se mogu koristiti kako bi zamijenili samo jedan zub, nekoliko zuba ili sve zube jedne ili obje čeljusti
  • zubi pričvršćeni na implantate su protetska solucija koja je najsličnija prirodnim zubima
  • zubni implantati omogućuju žvakanje svih vrsta hrane, upravo kao i prirodni zubi
  • zubni implantati i novi zubi mogu se ugraditi bez ikakvog utjecaja na ostale zdrave zube. Suprotno vrijedi za tradicionalne mostove, za koje je potrebno izbrusiti zdrave susjedne zube kako bi podržavali most.
  • za razliku od mostova ili proteza, zubni implantati srastaju s čeljusnom kosti. To ne samo da dovodi do veće stabilnosti, nego sprječava gubitak koštanog tkiva i atrofiju čeljusne kosti.
  • zubni implantati nude dugotrajno, u većini slučajeva doživotno, rješenje za nadomjestak zubi. Tradicionalne mostove je obično potrebno periodički zamijeniti, često u roku od 5 godina.

Pažljivo pripremljeni zahvati ugradnje zubnih implantata

Starost pacijenta nije prepreka za ugradnju implantata, već je važno da je pacijent zdrav, a volumen kosti dovoljan za izvođenje zahvata. Zubni implantat nadomjestit će izgubljeni zub bez potrebe da se susjedni zubi bruse. Specijalisti koji se kontinuirano usavršavaju garantiraju besprijekorno izveden zahvat ugradnje implantata.

Kvalitetni implantati

Također je bitno da se u dogovoru s liječnikom upoznate s vrstom i materijalima od kojih su izrađeni implantati te se odlučite za one provjerenih proizvođača kako bi u potpunosti bili sigurni u kvalitetu i certificiranost svih komponenti. Znanstvena istraživanja su potvrdila uspjeh certificiranih implantata preko 95%. U našoj poliklinici ugrađujemo implantate renomiranih proizvođača Straumann i MIS.

Za postizanje savršene estetike potrebna su nam specifična rješenja i velik izbor komponenti, a to nam omogućuju samo provjereni implantološki sustavi. Implantati najviše razine kvalitete imaju posebno obrađenu površinu titana koja omogućuje brže cijeljenje kosti i znatno kraće čekanje na izradu mosta. Implantati najviše razine kvalitete znatno su čvršći i otporniji pucanju jer su izrađeni od posebnih legura titana i cirkona i u pojedinim slučajevima se mogu odmah opteretiti krunom, odnosno imedijatno opterećenje implantata pacijentu odmah vraća lijep osmjeh.

Odlučite se za provjerene i kvalitetne implantate renomiranih proizvođača.

Volumen kosti potreban za ugradnju implantata

Odnos “bijele estetike” i “crvene estetike” ovisi o razini volumena mekih tkiva, a koji ovisi o dimenzijama koštanih potpornih struktura.  Njihova međusobna ovisnost pokazala je da dobro implanto-protetsko planiranje mora uključiti i pregled dimenzija kosti oko korjena zuba predviđenog za vađenje. Najzahtjevniji postupak je postavljanje implantata na mjestu gornjih prednji zuba jer se radi o najvidljivijoj zoni, kako sa estetskog gledišta tako i zbog niza lokalnih rizičnih faktora koji kompromitiraju predvidljivost tijeka terapije.

Kompjuterski navođena implantologija

U slučajevima kada se radi o većem broju zuba ili o kompliciranim situacijama preporučljivo je napraviti i treću dimenziju pomoću CBCT rengena. Riječ je o kompjuterski navođenoj implantologiji ili postupku ugradnje implantata pomoću šablone, odnosno broj, položaj i dužina implantata su unaprijed isplanirani u 3D programu na osnovu 3D rengenske snimke. Navedena metoda kompjuterski navodene implantologije postaje sve popularnija u zadnje vrijeme jer se skraćuje vrijeme operacije, kao i oporavak pacijenta.

Redovita kontrola i profesionalno čišćenje prostora oko implantata za zube znatno produžuje njegov vijek trajanja pa se slobodno može reći da je navedena terapija doživotna. Pacijentima sa ugrađenim implantatima preporučujemo kontrolu svakih 6 mjeseci kako bi se prostor oko implantata mogao redovito dobro očistiti od naslaga i bakterija.

Redovito profesionalno čišćenje prostora oko implantata znatno produžuje njegov vijek trajanja.

Zahvaljujući kompetentnosti i potpunom poznavanju najmodernijih implantoloških tehnika, naš tim stručnjaka Vam može savjetovati zahvate koji najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima i potrebama, te, ukoliko je potrebno, napraviti predprotetske kirurške zahvate kako bi pripremili čeljusnu kost za ugradnju implantata.

Cijena zubnih implantata

Pacijenti danas mogu birati između velikog broja zubnih implantata i lako ih je zbuniti reklamama s jeftinim zahvatima ugradnje implantata. Cijena zubnih implantata prije svega ovisi o vrsti implantata i proizvođaču. Jeftina rješenja (takozvani low cost implantati) ne mogu kvalitetom udovoljiti zahtjevima vrhunske stomatologije i klinički i znanstveno potvrđenim implantološkim sustavima, koji nam garantiraju tu kvalitetu.

Premium zubni implantati koji su cjenovno najviša klasa, izrađeni su od najkvalitetnijih titanskih legura, a u izboru protetskih nadogradnji dostupna su nam najbolja i estetski najkvalitetnija rješenja.

Važno je naglasiti da pacijent pri odabiru cijena mora voditi računa i o educiranosti stomatologa za te zahtjevne zahvate. Baš se zbog toga naši stručnjaci implantologije konstantno educiraju te imaju potrebna znanja iz sve 3 važne specijalizacije potrebne za kvalitetnu implantološku terapiju: oralna kirurgija, parodontologija i protetika.

Na taj način svakom pacijentu možemo ponuditi najoptimalnije rješenje za njihove zahtjeve te ugradnju zubnih implantata već od 3.500 kn, a za sve detalje i cijene svih opcija možete saznati na besplatnom pregledu u našoj ordinaciji.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled