Članci

Kako do super osmijeha

VISODENT Izbjeljivanje zubi

Zubna higijena 21.-og stoljeća

Doktore, recite nam što se u 21. stoljeću podrazumijeva pod higijenom usne šupljine.

Vjerujemo da su standardi danas daleko dogurali od onoga dva puta na dan, ujutro i navečer, po tri minute. Higijena usne šupljine već odavno nije samo medicinsko, mnogi bi rekli da je to i pitanje kućnog odgoja. Informacije su danas lako dostupne. Znamo da nehigijena zubi dovodi i do teških oboljenja cijelog tijela i kad mi liječnici kažemo da je higijena pola zdravlja, ne govorimo to zbog strogosti. Toksične bakterije i razni mikroorganizmi mogu napraviti pravi darmar u vašim ustima kad se najmanje nadate, prema tome pravilno i temeljito četkajte zube, redovito mijenjajte četkice, ali i paste jer i vaši zubi vole promjene.

Svakih šest mjeseci obavezno se uputite zubaru na temeljito ultrazvučno čišćenje, poliranje i fluoridaciju. Tako ćete bolje sačuvati zdravlje, ali i kućni budžet jer ćete prevenirati danas sve skuplje stomatološke usluge.

Preporučuje se i umjerena upotreba otopine za ispiranje usta, no ne pretjerujte da ne biste poubijali korisne bakterije! Uvijek uza se imajte zubni konac, nikad se ne zna – sjetite se samo scene iz filma “Zgodna žena” u kojoj Julia Roberts zadivljuje Richarda Gerea upravo činjenicom da redovito koristi zubni konac, možda se i vama posreći.

Dikatat američkog osmijeha – super osmijeh

Nismo svi te sreće da se rodimo s američkim osmijehom, ali recite nam, što biste vi pristali napraviti na sebi, a što nikad ne biste?

Nije prošlo mnogo vremena otkad su važni modni detalji bili zlatni zubi, sjetimo se samo Nušićeve “Gospođe ministrice” koja si je dala izvaditi zdrav zub da bi stavila zlatni. Dobri su zubi često bili povezani sa statusom i prestižem, no ne trebate velik novac ako vodite brigu o svojim zubima i odaberete zubara koji će vas znati dugoročno savjetovati. Diktat američkog osmijeha velikih i “varikiranih” zuba zbilja zna biti nemilosrdan i nisam za opciju u kojoj su sva oružja dopuštena. Nikad ne pristajte na radikalne tretmane koji nude promjene preko noći. Bijeli se zubi mogu postići i bez agresivnih metoda, upravo su to nove tendencije u stomatologiji. Festina lente ili požuri polako, odnosno trebamo održavati svoje zdravlje i ljepotu, ali ostati dosljedni sebi. Zbog toga bih i na sebi pristao napraviti sve zahvate koji održavaju zube zdravima i lijepima, naravno ako su takvi zahvati potrebni.

Ne blic terapiji

Oko izbjeljivanja se lome koplja, mi sad želimo saznati pravu istinu – je li štetno?

Mit o zubima koji su bijeli kao vapno je iluzoran i produkt raznih kozmetičkih kampanja. Svaki zub ima svoj prirodni pigment, postoje i urođene predispozicije, npr. osobe plave kose imaju nešto žući zubni pigment. Možemo se potruditi da zubi djeluju svjetlije i blještavije, ali osnovna karakteristika i zdravlje tog tipa zuba svakako mora biti sačuvana. Zbog toga, umjesto blic terapije snažne radijacije, savjetujem suptilnije terapije gelova niske koncentracije. Takva je terapija dulja, ali jamči bolju zaštitu zubne cakline.

Mama i tata

Znamo za slatkiše, ali koju bismo još hranu trebali izbjegavati da zaštitimo zubiće?

Svima nam se urezala u pamćenje briga roditelja o količini slatkiša koje smo trpali u sebe. Štetnost slatkiša za zube već je svima poznata i većina nas ima podsjetnike tog vremena (brdo plombi po ustima). Tada nam je najmrža stvar na svijetu bilo četkanje zuba prije spavanja, ali danas smo svojim roditeljima neizmjerno zahvalni. Međutim, zaboravlja se da postoji i druga hrana koju je najbolje izbjegavati. Prije svega mislim na gazirana pića, čija pretjerana konzumacija rezultira kiselinskim oštećenjima i trošenjem površine cakline. Ne, ne treba paničariti! Nije nužno u potpunosti se odreći pokoje čaše omiljenog pića, ali ne pretjerujete kao ni s ostalim namirnicama. Ako su oštećenja već nastala, i za to postoji rješenje – posebne profesionalne paste za premazivanje zuba koje “nahrane” oštećenu površinu, a zubi će vam zahvaliti prekrasnim osmijehom!

Aparatići u starijoj dobi

Aparatići za zube danas su kao accesoires. Znamo da ih je ok nositi u mlađoj dobi, no jesu li teorije prema kojima je ispravljanje zuba u kasnim 20-ima i kasnije loša stvar (navodno rasklimavaju čeljust i zube). Što vi kažete?

Glavni razlog današnje široke upotrebe zubnih aparatića njihova je jednostavnija primjena i pristupačnija cijena, odnosno aparatić je postao svima dostupan. Pa zašto onda ne ispraviti zube, naravno ako je to potrebno. No slažem se da je pomalo postao i pitanje mode. Odgovor na pitanje je li to loša stvar u starijoj dobi pokušao sam pronaći na niz kongresa koje pratim po svijetu, ali mogu samo reći da nema jedinstvenog stava struke. Moje iskustvo potvrđuje da je aparatić nužan u situaciji jako nagužvanih zuba zbog teškog čišćenja prostora među njima, posebno kod pacijenata sa sklonošću upalama. Idealan poredak zuba omogućuje poboljšanje estetike i funkcije te ga svakako preporučujem svima koji imaju takvih problema.

Ozon

Jedno vrijeme se puno govorilo o ozonskom popravljanju zuba kao bezbolnoj metodi. No sad kao da je sve oko toga utihnulo. Zašto? Je li se stara, dobra bolna bušilica pokazala boljim rješenjem?

Iako svi jedva čekamo da se stara turbina konačno zamijeni nekom modernom i bezbolnom metodom popravka zuba, kao što su laser i ozon, nažalost potpuna zamjena još ne postoji. I dalje bučna zubarska bušilica ima široku primjena u svakodnevnom “mučenju” pacijenata. Raduju me nove “igračke” i mogućnosti koje one nude pacijentima, posebno kad njima možemo postići brzo i jednostavno rješenje. Ozon sve više koristim u svakodnevnoj praksi za eliminaciju bakterija unutar zuba ili na površini sluznice u ustima. Rezultati su zadivljujući, a pritom u potpunosti bezbolni.

Botox

Danas kad uđemo u neke stomatološke ordinacije, čini nam se kao da smo došli kod hi-tech kozmetičara – laseri, botoks. Za što se, pobogu, koristi botoks u stomatologiji?

Želja da budemo mladi i lijepi zahvatila je cijeli svijet i estetski se zahvati više ne smatraju luksuzom i nepotrebnim troškom. Upravo obrnuto, moji pacijenti naglašavaju da to smatraju dijelom osobne higijene. Radije odabiru dolazak kod liječnika jer takvi zahvati traže medicinsko znanje, a kozmetičarima prepuštaju brigu o površini kože. Botoksom se uglavnom služim za poboljšanje izgleda donjeg dijela lica, koji je sastavni dio osmijeha. Najčešće je riječ o ublažavanju kretnje gornje usne kod “gummy smilea”, odnosno ograničiti vidljivost zubnog mesa iznad gornjih zuba. Drugi dio mojih pacijenata ima problema sa škripanjem zubi, koje zna biti toliko intenzivno da vas može probuditi u sobi do.

Aparatići ili ljuskice

Primjerice, da imam sasvim dobre, ali ne i besprijekorne zube (malo su krivi, prilično bijeli, iako ne savršeno bijeli), biste li mi preporučili radikalnije zahvate poput ispravljanja aparatićem ili ljuskice? I, slažete li se ili ne da ljuskice, ako nije riječ o nekom većem oštećenju, više čine štetu nego što koriste?

Na ovo vam pitanje mogu odgovoriti vrlo jednostavno. Nijedan zahvat koji je potreban pacijentu i koji se dobro napravi nije pretjeran. Zubni zahvati ponajprije imaju cilj poboljšati funkcije usne šupljine i treba ih primijeniti u tu svrhu. Ali ako je riječ isključivo o estetici, odluku treba prepustiti pacijentu.

Aparatići i ljuskice za zube jednostavni su zahvati koje svakodnevno primjenjujem, naravno, ako tako situacija traži. Za ispravnu odluku potrebni su veliko znanje i neprestana usavršavanja. A konačan sud donosi pacijent dok samodopadno gleda svoje zube u zrcalu nakon “velikog pospremanja”.

Zubni nakit

Kako kao stručnjak gledate na sve ove vrste nakita za zube poput cirkona ili grillza?

Osobno mi se zubni nakit sviđa, posebno na mlađoj populaciji, iako i stariji osmijeh može biti “otkačen”. Takav nam osmijeh govori da se mladi duh ne može suzbiti. Što se tiče oštećenja površine zuba, ono je zanemarivo, a ispolirani zub ponovno vraća stari izgled.