Aparatić za zube – ortodontska terapija

Dolaskom u našu polikliniku svaki pacijent prolazi detaljnu analizu stanja u usnoj šupljini da bi dobio prikladan aparatić za zube, a koju obavljaju naši specijalisti ortodoncije. Pri tome koriste se različita aparatura koja nam može u tome pomoći, kao što su ekstraoralne i intraoralne fotografije potrebne za analizu stanja, gnatološka analiza modela, ortopantomogram (RTG snimka svih zubiju) i postranična teleradiografija lubanje.

Potom se izrađuje individualni program terapije (aparatić za zube) prema kliničkoj situaciji pacijenta i ustanovljenoj dijagnozi.

 Razlikujemo mobilni i fiksni aparatić za zube

Mobilni aparatić za zube je ortodontska naprava koju pacijent može sam staviti i skinuti i obično predstavlja prvu fazu ortodontske terapije kod djece, kod koje se koristi kako bi ispravila “loše navike”, proširilo nepce ili navodio pokret žvakanja u ispravan položaj.

Fiksni aparatići za zube se sastoje od prstenova ili tubica koje se postavljaju na prve trajne kutnjake, bravica koje se posebnim ljepilom lijepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze kroz središnji utor na bravici. Žičane lukove u utoru bravica mogu držati žičane ili gumene ligature i tada govorimo o konvencionalnim ili “klasičnim” bravicama.  Fiksne aparatiće (“bravice”) na zube postavljaju isključivo specijalisti ortodonti i pacijenti ih ne mogu sami uklanjati.

Osim na vanjske strane zuba bravice se mogu postaviti i na nevidljivu unutarnju stranu zuba, tj. riječ je o lingvalnim aparatićima.

U posljednje vrijeme sve se više koriste mobilni i prozirni zubni aparatići, predviđeni pretežito za odrasle pacijente koji žele poboljšati svoj izgled bez korištenja tradicionalnog aparatića za zube.

Ortho5months – ortodoncija za ispravljanje malih estetskih nedostataka

Riječ je o individualiziranom, inovativnom sustavu „brze“ i potpuno estetske ortodoncije. Dio aparatića smješten je sa strane jezika, dok se drugi dio nalazi sa vidljive prednje strane zubi. Ortodont u ovom sustavu koristi isključivo prozirne bravice, prozirna vlakna i bijele žice. Sustav zahtjeva kompleksno poznavanje biomehanike i isključivo ga može provoditi specijalist ortodoncije što ga čini superiornim nad drugim sustavima „brze“ ortodoncije.  Terapija traje otprilike 5 mjeseci, ovisno o slučaju. Terapija nije namijenjena većim korekcijama zgriza nego isključivo „ravnanju“ zuba. Dođite na besplatan prvi pregled da specijalist ortodoncije procijeni jeste li možda i Vi kandidat za ovakvu vrstu terapije? Naravno, dobiti ćete i objašnjenja svih prednosti i mana sustava brze ortodoncije.

Što nakon završene terapije?

Po završetku svakog ortodontskog tretmana, često je neophodno koristiti dodatni aparatić kako bi se očuvali postignuti rezultati. U tom slučaju govorimo o fazi “održavanja”, čije trajanje ovisi o pacijentovoj starosti i vrsti nepravilnosti koja je dijagnosticirana. Održavanje je važno jer sprečava “recidiv” zubiju, odnosno nepoželjno pomicanje zuba, koje bi poništilo pozitivne efekte ortodontske terapije.

Što još treba znati o ortodontskoj terapiji? Dodatne informacije možete dobiti na prvom pregledu.

Zubne ljuskice su alternativa ortodontskoj terapiji s ciljem korekcije nepravilnog položaja prednjih zuba.

 

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled