Mediji o nama

Umnjaci – (Ne)potrebni zubi

Mišljenja stomatologa su različita. Dio struke smatra da svaki zub, pa i umnjake treba sačuvati, a najrigorozniji stav svakako je američkih stomatologa koji ih vade i preventivno.

Bolovi, nelagoda i strah! Ove riječi mnogima najčešće padaju na pamet na spomen umnjaka, pogotovo ako znamo da 90% ljudi na neki način ima probleme s umnjacima. Vrlo često se postavlja i pitanje trebaju li nam doista ti zubi, zašto su toliko problematični i koje je najbolje rješenje ako stvaraju probleme. Mišljenja stomatologa su različita, od toga da ih se treba riješiti čim prije do toga da ih ne treba dirati ako su potpuno zdravi. Kako bismo razriješili sve nedoumice, obratili smo se dr. sc. Nikoli Petričeviću, spec. protetike i dentalne medicine koji nam je odgovorio na šest najčešćih pitanja vezano za umnjake.

Do kakvih sve komplikacija može doći zbog rasta umnjaka, ali i kod vađenja tih zuba?

Umnjak koji nema mjesta za nicanje ne mora nužno stvarati probleme, ali postotak takvih pacijenata je malen. Kod većine ljudi, umnjak uspije tek djelomično niknuti, a što rezultira čestim bolovima i upalama. Najčešće je dovoljno takve prostore ispirati hidrogenom, ali ponekad se mora i propisati antibiotik za zaustavljanje širenja upale. Po smirivanju upale može se pristupiti vađenju umnjaka, nakon čega su pacijenti najčešće otečeni nekoliko dana. Bol je najintenzivnija dan nakon zahvata te se te se smiruje tijekom sedam dana. Oporavak je nešto dulji, a komplikacije su češće kod starijih pacijenata i ponekad može proći i 4 do 6 tjedana do potpunog oporavka.

U kojim slučajevima se treba svakako „riješiti“ umnjaka?

Situacije u kojima svakako trebamo izvaditi umnjak su ponavljanje upala oko zametka koji ne uspijeva niknuti, a kao posljedica nedostatka mjesta. Takvi zubi najčešće niknu samo malim dijelom stisnutim uz zadnji kutnjak, a što tvori idealan prostor za zadržavanje hrane, a samim time i bakterija. Upale zubnog mesa u tom području mogu biti izrazito bolne i često s oteklinom koja se vidi i na licu. Terapija podrazumijeva ispiranje hidrogenom i propisivanje antibiotika. Tek nakon potpunog smirivanja upale umnjak se može izvaditi.

Jesu li umnjaci doista nepotrebni zubi?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti. Dio struke je mišljenja da svaki zub vrijedi sačuvati pa tako i umnjake. Drugi dio doktora dentalne medicine smatra da ih treba sačuvati, ali samo ako imaju dovoljno mjesta za nicanje te ako su u potpunosti zdravi. Najrigorozniji je stav američkih kolega koji preventivno vade umnjake da se spriječi guranje i posljedično „gužvanje“ prednjih zuba. Na taj način se izbjegavaju kasniji troškovi „popravka“ situacije; vađenje umnjaka i ortodontsko vraćanje zuba u njihov idealan položaj zbog poboljšanja narušene estetike i funkcije zuba.

Po čemu su umnjaci toliko posebni zubi i koliko se često statistički javljaju problemi s umnjacima?

Zubi koji ne mogu niknuti u predviđenu poziciju u zubnom luku zbog nedostatka mjesta nazivaju se impaktirani zubi. Upravo se ta situacija najčešće događa kod umnjaka, posebno u donjoj čeljusti. Razlog tome je smanjenje veličina čeljusti ljudske populacije tijekom evolucije, a što je rezultiralo manjkom mjesta za nicanje svih zametaka trajnih zuba. S obzirom na to da su umnjaci isprogramirani da posljednji niknu znači da najčešće za njih nema mjesta na kraju zubnog niza i uspiju tek djelomično niknuti uz posljednji kutnjak. Na taj način se stvara idealan prostor za nakupljanje hrane i bakterija koji je teško dosegnuti zubnom četkicom, a posljedice su česte upale zubnog mesa, karijes, oteklina i jaka bol. Statistički, navedeni problemi s umnjacima zahvaćaju većinu populacije, prema nekim istraživanjima čak i do 90%.

Je li točno da umnjaci rastu kod sve manjeg broja ljudi?

Antropološka istraživanja ljudske populacije pokazala su da postoji tendencija smanjenja veličine čeljusti i samim time broja zuba, odnosno izostanka stvaranja zametka umnjaka. Navedena promjena zahvaća dio svake pojedine populacije pa još uvijek ne možemo govoriti o pravilu već o pojavi. Postotak nedostatka zametka različit je u svakoj populaciji, a varira od gotovo potpunog nedostatka, kao kod tasmanijskih Aboridžina, do gotovo stopostotnog prisustva zametaka, kao u populacijama meksičkih Indijanaca.

Što sve treba znati kada je riječ o vađenju umnjaka?

Vađenje donjih umnjaka može varirati od jednostavnog vađenja kao bilo kojeg drugog zuba u ustima, sve do kompliciranog vađenja zbog dubokog i horizontalno položenog umnjaka. Takav položaj zuba zahtjeva uklanjanje kosti da se može pristupiti zubu i njegovo rezanje i vađenje u nekoliko djelova.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled