Savjeti za pacijente

Fiksni aparatić za zube – vidljive i nevidljive bravice

Ortodoncija je specifično područje dentalne medicine, koje se bavi pročavanjem i nadzorom normalnog rasta i razvoja dentofacijalnih struktura, kao i patoloških stanja koja iziskuju pomicanje zuba ili korekciju nepravilnih međučeljusnih odnosa. U ortodontsku djelatnost uključena je dijagnostika, prevencija, intercepcija i terapija svih oblika malokluzija i propratnih promjena okolnih struktura; planiranje, izrada i primjena ortodontskih naprava; do uspostavljanja optimalnih okluzijskih odnosa i skladnog izgleda lica.

Ortodontska terapija

Terapija ortodontskih anomalija provodi se ortodontskim napravama, koje se  mogu podijeliti na:

  • mobilne zubne aparatiće koje pacijent može sam postaviti i izvaditi, a najčešće su načinjene od akrilata i žice, a mogu biti i u obliku prozirnih folija koje se mijenjaju tijekom terapije
  • fiksne zubne aparatiće koje doktor postavlja i uklanja na koncu terapije

Danas postoje mnoge tvrtke koje izrađuju prozirne folije za ravnanje zuba. Njihova intencija je za proširiti tržište i stoga educiraju i nespecijaliste ortodonte. Dobre strane ovih naprava je komfor koji omogućava pacijentima žvakanje bez aparata i povremeno skidanje aparata kod pričanja. Loše strane ovakve terapije je iznimna ovisnost o pacijentovoj revnosti, jer ako se pacijent ne pridržava uputa o nošenju, efekti terapije ne mogu biti dobri.

Fiksni aparatić za zube

Fiksne ortodontske naprave, takozvani “aparatići”, sastoje se od bravica i žica. Bravice mogu biti metalne ili estetske, a načinjene od kompozitnih materijala ili keramike. Bravice mogu sadržavati različite informacija (standard edgewise) karakteristične za pojedini zub, odnosno informacije o njegovom idealnoj poziciji unutar zubnog luka.

Samovezujuće bravice (self ligating brackets) omogućavaju pacijentu i ortodontu dodatni komfor u jednostavnosti postavljanja ili demontaže lukova. Porcelanske samovezujuće bravice pružaju duži estetski efekt, jer nema potrebe koristiti gumice koje s vremenom tamne od hrane i pića.

Lingvalni aparatić za zube

Estetski nevidljive bravice

Osim na vanjsku stranu zuba  bravice se mogu zalijepiti i na unutarnju stranu zuba prema jeziku, odnosno riječ je o lingvalnim bravicama. Njihova prednost je da se ne vide i time se postiže maksimalni estetski efekt. Nekoć su one smetale kretnji jezika, ali današnja tehnologija je omogućila njihovo smanjivanje te više ne smetaju kod govora i jela. za ove aparatiće bravice i prsteni se izrađuju u laboratoriju posebno za svakoga pacijenta i posebno za svaki zub. Najbolji materijal je zlato koje omogućuje izradu jako malih bravica.

Retencijski aparatić za zube

Poslije svake aktivne ortodontske terapije slijedi ona pasivna, retencijska. Retencijske naprave mogu biti mobilne i slične su gore navedenim mobilnim napravama. Fiksne retencijske naprave podrazumjevaju ljepljenje žice na jezičnoj strani zuba i onemogućavaju povrat zuba u stari položaj. Također treba istaknuti da bez obzira na retenciju pacijent mora dolaziti na redovite kontrole kako bi se spriječili neželjeni pomaci zuba. To je posebno bitno u prvim mjesecima nakon skidanja aparatića kada se kost oko zuba još pregrađuje te zub još nema potpunu potporu.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled