Savjeti za pacijente

Mliječni zubi

Mliječni zubi kod djece počinju rasti u dobi od 5. do 7. mjeseca. Nekad, nicanje prvog zuba može krenuti i kasnije, sve do prve godine života djeteta. Najčešće, u fazi od dvije i pol do tri godine, dijete ima sve svoje mliječne zube, njih ukupno 20.

Mliječne zube treba popravljati

Odmah nakon što niknu mliječni zubići moguća je pojava karijesa. Najčešće kod djece koja piju puno slatkih napitaka, najčešće iz bočice. Roditeljima savjetujem redovite dolaske stomatologu kako bi se karijes popravio u najranijoj fazi.

Nažalost još uvijek prevladava mišljenje da je liječenje karijesa u djece nepotrebno, da su mliječni zubi ionako privremeno u ustima i da će uskoro biti zamijenjeni novima. Pritom roditelji nisu ni svjesni koliko su u krivu i kolika se šteta nanosi kad je u pitanju oralno zdravlje djeteta.

Dječja stomatologija

Svaki mliječni zub potreban je za normalno žvakanje, a također čuva mjesto za svog nasljednika. Koliko je to važno, vidimo kad trajni zubi počnu nicati bez reda i u svakakvim pozicijama, što stvara funkcionalne i estetske probleme, koji se poslije mogu korigirati samo dugogodišnjom ortodontskom terapijom. Djeca sa ustima punim karijesa nemaju naviku održavati oralnu higijenu pa će i trajni zubi ostati neočetkani prije spavanja i pokriveni naslagama šećera. U okruženju punom karijesa i bakterija novim trajnim zubima ne daje se velika šansa da ostanu zdravi, već je rizik od nastanka karijesa na trajnim zubima znatno povećan.

Ispadanje mliječnih zubi

Mliječni zubi ispadaju onim redom kako su i narasli, a počinje već u šestoj godini djetetova života. Ispadanje tih zubića najčešće ne boli, a ako se dijete požali na bol, najčešće je uzrok nicanje trajnih zubi.

Posebno je važno nicanje prvih trajnih kutnjaka. To su zubi koji imaju najveće opterećenje kod žvakanja hrane pa je potrebno jako dobro održavati njihovu oralnu higijenu kako bi se sačuvali.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled