Savjeti za pacijente

Preosjetljivost zuba

Što je preosjetljivost zuba?

Preosjetljivost zuba se javlja kada je zub izložen mehaničkim ili toplinskim utjecajima, a najčešće pri tome mislimo na preosjetljivost zubnih vratova na hladne napitke. Zubni vratovi i korijen nisu prekriveni caklinom kao kruna zuba, a na 1 mm² možemo pronaći i do 35.000 živčanih kanalića koji reagiraju osjećajem sijevanja i boli.

Koji su uzroci osjetljivih zuba?

Preosjetljivost zubnih vratova danas je česta pojava, a kao glavni razlog možemo istaknuti mehaničko oštećenje pretvrdim četkicama za zube koje se ne koriste na pravilan način. Drugi razlog mogu biti oboljenja zubnog mesa, koje se povlači i ostavlja površinu korijena izloženu vanjskim utjecajima.

Kako smanjiti preosjetljivost zuba na hladnu i slatku hranu?

Pacijente je potrebno educirati koju četkicu da koriste i na koji način da peru zube. Vlakna četkice moraju biti mekana, a pritisak na zube minimalan uz kružnu kretnju „navlačenja“ zubnog mesa na zub.

Ako je do povlačenja zubnog mesa već došlo, potrebno je primijeniti posebne zubne paste za smanjenje preosjetljivosti. Njihovim redovitim korištenjem na površinu zubnih vratova talože se molekule koje zatvaraju živčane kanaliće i time smanjuju njihovu izloženost hladnim pićima i slatkišima.

U slučajevima kad se radi o većim površinama zubnog korijena, te intenzivnoj boli, jedino rješenje je premazivanje posebnim tekućinama u stomatološkoj ordinaciji, prekrivanje zubnih vratova kompozitnim materijalima za bijele plombe ili kirurškim parodontološkim zahvatima prekrivanja površine korjena zuba.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled