Zubne krunice i mostovi te zubni implantati spadaju u fiksnu protetiku, dok se mobilne proteze dijele na potpune i parcijalne.

Kada je riječ o fiksnoj protetici, preporučamo korištenje bezmetalnih keramičkih materijala, prvenstveno staklokeramike koja u potpunosti imitira prirodni zub koji nedostaje.

 

estetska krunica staklokeramika

FIKSNE KRUNICE I MOSTOVI

Fiksna zubna proteza zamjenjuje jedan ili više izgubljenih ili oštećenih zuba, zbog funkcionalnih i/ili estetskih razloga. Fiksna zubna proteza pričvršćena je ili na prethodno pripremljene zdrave zube ili na implantate, a pacijent je ne može sam izvaditi.

Privremeni fiksni rad

Funkcija privremene fiksne proteze napravljene od plastičnih materijala jest zaštita zbrušenih zubi, dok definitivne krunice i mostovi ne budu gotovi. Također privremene krunice služe pacijentu kao primjerak definitivnih zubi, da se isproba funkcija i estetika konačnih krunica i mostova.

Definitivne krunice i mostovi

estetske ljuskice staklokeramika keramikaFiksna proteza zamjenjuje zube koji nedostaju, a pacijent ju ne može sam ukloniti. Takva fiksna protetika dijeli se na:

  • zubne krunice (ako se postavlja na jedan zub ili na preostali korijen jednog zuba),
  • zubni mostovi (ako su pričvršćeni na susjedne zube) te
  • proteze na implantatima (ukoliko su pričvršćene na zubne implantate).

 

U fiksnu protetiku ubrajaju se i ljuskice za zube (keramičke zubne ljuske koje se postavljaju na prednje zube iz estetskih i fukncionalnih razloga).

 

Posljednjih godina veliku važnost je zaprimila kompjuterski potpomognuta izrada fiksnih radova uz pomoć CAD/CAM tehnologije.

 

Svima su nam poznati tradicionalni metal-keramičke krunice za zube, tj. keramikom obložene metalne strukture. Moderna stomatologija razvila je sisteme koji povezuju izvrsne funkcionalne karakteristike uz najbolje estetske kvalitete, kao što su bezmetalne zubne krunice i cirkon krunice.  Takvi najnoviji materijali maju znatno poboljšana optička svojstva i izgledaju popust cakline zuba.

MOBILNE PROTEZE

Pod izrazom “proteza” podrazumijevamo sve proteze čija je svrha zamjena svih zuba čeljusti, ili samo nekih zuba, a koje pacijent može sam izvaditi iz usta. Potpuna mobilna proteza se sastoji se od plastike, na koju se stavljaju zubi od keramike ili plastike. Pacijentu u tom slučaju nedostaju svi zubi (potpuna bezubost), pa se sile žvakanja prenose na zubno meso. Kako bi se bolje stabilizirala u ustima, da se ne pomiče prilikom žvakanja,, preporučuje se ugradnja implantata na koju je onda moguće pričvrstiti protezu.

Parcijalna mobilna proteza je djelomična proteza koju pacijent može sam izvaditi, a sastoji se od metalne strukture na koju su pričvršćeni zubi koji nedostaju. Proteza se pridržava za preostale zube kvačicama ili etečmenima (drukerima), koji osiguravaju nepomičnost proteze prilikom žvakanja.

Pošaljite nam upit s detaljima ili zatražite termin za besplatan prvi pregled