Članci

Sportska stomatologija

Sportska stomatologija

 Na što trebamo misliti dok igramo tenis?

Prema broju ozljeda tenis je deseti sport po rizičnosti te se nalazi iza plivanja, ragbija, košarke, kriketa, hokeja, nogometa, odbojke, squasha i bejzbola. O tome kako spriječiti sportske ozljede koristeći štitnik za zube odgovore nam je dao Dr.sc. Nikola Petričević, specijalist protetike dentalne medicine.

Koje su moguće ozljede prilikom profesionalnog ili amaterskog bavljenja sportom?

Većina sportskih ozljeda u području lica i usta odnosi se na izbijanje ili traumu prednjih zuba te njihovo rasklimavanje. Od ozljeda mekih tkiva treba izdvojiti nagnječenja i razderotine usne, krvarenje iz nosa i slično. Koštani lomovi su vrlo rijetki i javljaju se u manje od pet posto slučajeva. U tenisu se ozljede češće događaju kod djece.

Što napraviti u slučaju ozljeda?

Moja preporuka je što prije posjetiti ordinaciju dentalne medicine, jer svaka minuta može biti važna. Pri tome prvenstveno mislim na izbijanje zuba, kada je vrlo bitno zub odmah staviti u vodu i da ga doktor što prije vrati na njegovo mjesto. Vraćeni zub, kao i rasklimani, treba učvrstiti dok ozljeda ne zaraste, najčešće na nekoliko tjedana. U slučaju lomova zuba izrađuju se ljuskice ili bezmetalne krune, a u slučaju lomova korijena zub se nadomješta implantatom i protetskom nadogradnjom od bezmetalne keramike, čime se u potpunosti obnavlja prirodni izgled i funkcija zuba.

Što je važno znati o štitnicima za zube?

S ciljem zaštite sportaša i unaprijeđenjem komunikacije između stomatologa, liječnika i trenera 1983. godine je osnovana Academy for Sports Dentistry. U skladu s ciljem prevencije ozljeda preporučuje se izrada štitnika za zube, čime se upola smanjuje broj i ozbiljnost ozljeda. Prvi štitnici su se pojavili još 1913. godine, za zaštitu zuba kod boksača. Razlikujemo gotov štitnik za zube, čiji je nedostatak loša prilagodba i pomičnost u ustima, od onih koji su individualno napravljeni, te time bolje raspodjeljuju silu pri udarcu i bolje štite zube.

Koliko je za tenisače važno nošenje štitnika?

S obzirom da tenis ne spada u kontaktne sportove mogućnost ozljede je znatno manja, ali, kao što smo već rekli, tenis se nalazi na desetom mjestu po mogućnosti sportske ozljede. Zbog toga smatram da nije pretjerano preporučiti nošenje štitnika, ali on može biti izrađen od tanke i prozirne folije, čime je njegovo nošenje znatno udobnije i estetski prihvatljivije.

Što biste preporučili profesionalnim sportašima, ali i rekreativcima?

Dr. Nikola Petričević ističe kako sportaši trebaju biti informirani o mogućnosti sprječavanja i ublažavanja ozljeda zubi i lica te očuvanju njihova zdravlja. Nošenje štitnika pri bavljenju sportom rezultira manjim i jednostavnijim ozljedama, koje se također rjeđe događaju. Svijest o njihovoj primjeni raste i u tenisu, gdje je broj ozljeda prepolovljen u posljednjih deset godina.