Pripravaci krvne plazme u regenerativnoj medicini obnove hrskavice zglobova - Visodent dentalna medicina

Pripravaci krvne plazme u regenerativnoj medicini obnove hrskavice zglobova

Pripravaci krvne plazme odavno su poznati i korišteni materijali u regenerativnoj medicini, prije svega kirurškim granama kao nadomjestak elemenata krvi, te kao fibrinsko ljepilo, fibrinske mrežice ili spužve. Najčešće se koristi kao hemostatski materijal ili materijal za poboljšanje cijeljenja rana u stomatologiji.

PRF machineCentrifuga za pripremu krvi

Trombocitima, leukocitima, fibrinom i mogim drugim čimbenicima obogaćena plazma u pripravku pogodnom za injektiranje ( i- PRF ), autologni je materijal nastao centrifugiranjem vlatite krvi pacijenta po specijalnom protokolu i smatra se drugom generacijom pripravaka ove vrste i zlatnim standardom u regenerativnoj medicini a posebno u ortopediji i estetskim korekcijama.

PRF injection PRF centrifuga

Trombociti su stanice krvi koje u sebi sadrže visoke koncentracije bjelančevina koje se nazivaju faktori rasta. Oni djeluju na postojeće stanice i druge strukturne elemente koji tvore određena tkiva ili organe. Djeluju na matične stanice u tim tkivima koje su u različitim fazama razvoja, ubrzavaju njihov rast i višestruko umnožavaju staničnu populaciju. Na ovaj način faktori rasta potiču reparaciju i zarastanje tetiva, ligamenata i hrskavice, spontano zatvaranje rane i stvaranje novog vezivnog tkiva.

U dosadašnjoj primjeni  i- PRF posebno zadovoljstvo njegovim učinkom pokazali su pacijenti koji su ga dobili zbog problema usljed akutnih ili kroničnih oštećenja tetiva i ligamenata, ozljeda mišića,  degenerativnih promjena hrskavice ili drugih problema i bolova koljenog zgloba, teniskog lakta.

 

Zglobovi kod pacijenta sa disfunkcijom zglobova

zglobPrimjer primjene i-PRF metode u regeneraciji hrskavice koljena

i_PRF Koljena

Share: