Savjeti za pacijente

Jesu li četkica i pasta dovoljne za potpunu oralnu higijenu?

Naravno da je odgovor ne!

Pasta i četkica su dovoljne za pranje zubi, ali ne i međuzubnih (interdentalnih) površina između susjednih zubi. Naime, ručnom četkicom je, ovisno širini prostora između zubi, moguće očistiti u prosjeku oko 30% interdentalnih površina. S druge strane, upravo su to područja koja su izuzeta od fiziološkog samočišćenja hrane (npr. jezikom) zbog čega su najsklonija razvoju karijesa, upale zubnog mesa i dubljih parodontnih džepova.

Neovisno o tome postoje li i ne parodontološki problemi, svatko bi trebao svoju oralnu higijenu trebao nadopuniti sredstvima za interdentalnu higijenu, kako bi pranje zubi bilo u potpunosti učinkovito.

Postupak je iznimno jednostavan i nakon kraćeg razdoblja navikavanja biva brzo usvojen kao dio svakodnevne oralne higijene.

Kada provoditi? Jednom dnevno prije standardnog četkanja zuba.

Čime? Interdentalnim četkicama i zubnim koncem.

Kako? Prednost se daje interdentalnim četkicama jer nakon ulaska u međuzubni prostor svojim vlaknima mogu učinkovitije očistiti veću površinu. Preporuča se za početak pribaviti set od više interdentalnih četkica različitih veličina i testirati ih. Pravilo je da za pojedini prostor koristi ona veličina koja uz minimalan otpor ulazi i izlazi između zubi. U praksi to znači da će biti potrebne 1-3 veličine interdentalnih četkica za sve prostore koje se kasnije ciljano nabavljaju. Ako interdentalna četkica najmanjeg promjera ne može ući u pojedini prostor između zubi (npr. kod zbijenosti zubi), tek tada se preporuča korištenje zubnog konca. Interdentalne četkice je potrebno redovito mijenjati kako bi se osiguralo adekvatno čišćenje i preveniralo traumatiziranje tkiva.

Ako se po prvi puta susrećete sa sredstvima za interdentalnu higijenu, preporučljivo je donijeti ih u ordinaciju gdje će vam stomatolog demonstrirati i pojasniti njihovu primjenu.

Doc.dr.sc. Ivan Puhar

SLOBODNO NAS KONTAKTIRAJTE AKO TREBATE DODATNI SAVJET!