Savjeti za pacijente

Parodontno zdravlje – vodič za početnike

Skupina vodećih europskih i američkih parodontologa postigla je 2018. godine konsenzus vezano za jasnu granicu parodontnog zdravlja i gingivitisa, kao početnog i blažeg oblika parodontne bolesti. Zaključili su da o gingivitisu govorimo kada kod pacijenta nakon pregleda parodontnom sondom prostor između zuba i zubnog mesa, krvarenje zubnog mesa zapaženo je kod 10% ili više pregledanih mjesta (pregledava se 6 mjesta oko zuba).

Terapija parodontitisa prije i poslije

Primjer: pacijent s 28 zubi ima 168 mjernih mjesta. Ako se prilikom sondiranja pojavi krvarenje na primjerice 20 mjesta (12%, u prosjeku 3-4 zuba), tada je već riječ o gingivitisu. Ako se kod istog pacijenta želi isključiti parodontitis kao ozbiljniji oblik parodontne bolesti, potrebno je da pacijent ima dubine sondiranja prostora između zubi i zubnog mesa 3 ili manje milimetara te da nema gubitak potporne kosti zuba.

Valja napomenuti da vrijednosti za krvarenje zubnog mesa, neovisno o njegovoj upali, mogu biti uvelike promijenjene ili potisnute kod pušača zbog utjecaja duhanskog dima na krvne žile. Drugim riječima, kod te skupine pacijenata bolest češće neprimjetno napreduje te se nerijetko dijagnosticira tek u odmakloj fazi, kada su zubi već postali pomični.

Ukoliko prilikom provođenja svakodnevne oralne higijene iskušavate krvarenje zubnog mesa, svakako se preporuča da posjetite stomatologa ili parodontologa koji će utvrditi radi li se samo o gingivitisu ili pak o parodontitisu, te vam prema nalazu pružiti odgovarajuću terapiju.

Doc.dr.sc. Ivan Puhar