Savjeti za pacijente

Imam parodontitis – znači li to da ću izgubiti sve zube?

Parodontitis je opsežna upalna bolest potpornih tkiva zuba koja osim zubnog mesa, zahvaća potpornu kost zuba, parodontni ligament i cement.

Neliječeni višegodišnji i uznapredovali parodontitis može biti odgovoran za gubitak zubi, ali i ozbiljno povećati rizik od brojnih sistemskih bolesti.

Doc.dr.sc. Ivan Puhar

Bolest desni i potporne kosti

Gubitak zubi može se stoga u potpunosti izbjeći pravovremenom i stručnom dijagnostikom te pružanjem odgovarajuće parodontološke terapije. Valja napomenuti da se parodontološkom terapijom bolest zaustavlja, ali da je dobivene rezultate potrebno održavati kroz redovite kontrolne preglede. Terapija se individualno prilagođava ovisno o težini pojedinog slučaja i prijemčljivosti pacijenta za parodontnu bolest. Od iznimne je važnosti da pacijent surađuje, odnosno da se pridržava uputa u oralnu higijenu, regulira svoje sistemske bolesti i rizične navike poput pušenja.

Što su pokazala istraživanja?

U prilog tome govori zanimljivo istraživanje švedskih znanstvenika iz 2004. godine koje je 30 godina pratilo veliku skupinu pacijenta nakon provedene parodontološke terapije. Studija je pokazala da se zubi mogu dugoročno očuvati kroz sustav redovitog i profesionalnog održavanja. U razdoblju od 30 godina nakon liječenja parodontitisa, prosječni gubitak zubi bio je minimalan i većinom uzrokovan frakturom zuba, a tek onda napredovanjem parodontitisa ili karijesom.